"C`e solo un capitano" ...Πάολο Μαλντίνι!!!


Σήμερα το Wonderlegends ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να τιμήσει έναν θρύλο των Ιταλικών και όχι μόνο γηπέδων. Έναν πιστό στρατιώτη καθ'όλη τη διάρκεια της καριέρας του στη Μίλαν. Έναν αρχηγό υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα ο "Wonder Legend" είναι ο Πάολο Μαλντίνι.

Ο Πάολο Μαλντίνι αποτελεί ίσως έναν από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ποδοσφαιρική του καριέρα στο σύλλογο της καρδιάς του. Σε ηλικία 10 χρονών το 1978 γράφτηκε στις ακαδημίες της Μίλαν και το 1985 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16,5 χρονών με τον αριθμό 13 στη πλάτη αντικαθιστώντας τον τραυματία Sergio Battistini σε αγώνα απέναντι στην Ουντινέζε. Τότε, ο νεαρός Μαλντίνι εμφανίστηκε να παίζει στο δεξί άκρο της άμυνας με το δεξί πόδι ως το καλό του, ενώ στη πορεία και μετά από συμβουλές και προπονήσεις του πατέρα του, άλλαξε τελείως ρώτα. Η πορεία του γράφτηκε ως αριστεροπόδαρος, ενώ αγωνιζόταν τόσο στο αριστερό άκρο της άμυνας, όσο και σαν κεντρικός αμυντικός. 




Η εποχή Μαλντίνι στη Μίλαν είχε αρχίσει από το 1950 όταν και ο πατέρας του Τσέζαρε ήταν μέλος της ομάδας του Μιλάνου κατακτώντας τίτλους το 1955-1957-1959, ενώ γνώρισε την ήττα στο τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1956 με 3-2 από τη Ρεάλ του Ντι Στέφανο. Τη δεκαετία του 60 γίνεται αρχηγός στην ομάδα του Μιλάνου κατακτώντας το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης το 1963 στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα το 1965 αποσύρεται από την ενεργό δράση και το 1970 γίνεται προπονητής της Μίλαν με την οποία κατακτάει το Κύπελλο κυπελλούχων το 1973 στο τελικό που έγινε στη θεσσαλονίκη. Η επόμενη γενιά Μαλντίνι είναι έτοιμη.




Ο Πάολο Μαλντίνι έλαμψε από μικρή ηλικία με τα ποδοσφαιρικά και ηγετικά του προσόντα. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν μακριά από σκάνδαλα, τιμπανοκρουσίες, βεντετισμούς και κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες τους και να κρατήσει ψηλά το οικοδόμημα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ακόμα και σε δύσκολες εποχές-στιγμές. Ο ίδιος όπως είχε δηλώσει, βίωσε τη πιο δύσκολη στιγμή στη καριέρα του, όταν ο πατέρας του βρέθηκε προπονητής της Εθνικής Ιταλίας για το Μουντιάλ του 1998. Όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν ο μοναδικός από όλους τους τότε αστέρες της ομάδας που αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παικτών-προπονητή. 

Ο Πάολο, με τη φανέλα της Μίλαν θα καταφέρει να κατακτήσει 4 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλα σαφώς με τη Μίλαν. Το 1989, 1990, 1994 και 2003, ενώ θα φύγει με το μετάλλιο του ηττημένου από 2 τελικούς το 1993 και το 1995. Συνολικά 6 παρουσίες σε τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.Κατέκτησε 7 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο Ιταλίας, 2 Διηπειρωτικά, 3 Ευρωπαϊκά σούπερ καπ, έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Μίλαν, στην ιστορία του Ιταλικού πρωταθλήματος και στην ιστορία της Εθνικής Ιταλίας. Συγκλονιστική καριέρα!!!




Ο Μαλντίνι κατάφερε να γίνει σεβαστός και αγαπητός από όλη τη κοινή ποδοσφαιρική και μη γνώμη. Όλοι τον σέβονταν και τον αγαπούσαν, με εξαίρεση μια συγκεκριμένη μερίδα φανατικών της Μίλαν, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου του αγώνα πριν κρεμάσει τα παπούτσια του και ενώ έχανε η Μίλαν από τη Ρόμα, φρόντισαν να τον χαιρετίσουν ειρωνικά και να του υπενθυμίσουν πως δεν ξεχνάνε με τίποτα τον αγαπημένο τους Φράνκ Μπαρέζι ο οποίος έδωσε στον Μαλντίνι το περιβραχιόνιο του αρχηγού το 1997. Το συγκεκριμένο πέταλο, αποτέλεσε μια μικρή εξαίρεση στην οποία ο Μαλντίνι δεν έδωσε σημασία, καθώς όλο το υπόλοιπο γήπεδο αποθεώνε τον μεγάλο αρχηγό. Και όχι μόνο αυτοί. Αντίπαλοι, πρώην συμπαίκτες, φίλαθλοι και οπαδοί αντίπαλων ομάδων εντός και εκτός Ιταλίας, εκτίμησαν, σεβάστηκαν και τίμησαν τον μεγάλο Πάολο Μαλντίνι.



Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, είχε ονειρευτεί μια συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία θα σταματούσε την ενεργό δράση. Αυτή η στιγμή ήθελε να σημαδευτεί ως τη συνέχιση της διναστίας των Μαλντίνι, με την στιγμή που ο Πάολο θα αποχωρεί ως αλλαγή από το γήπεδο στο τελευταίο αγώνα της καριέρα του και τη θέση του θα παίρνει ο γιος του Κριστιάν. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Όχι διότι ο γιος του δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Αλλά διότι ήταν αρκετά μικρός τότε ηλικιακά. Σήμερα ο γιος του βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα της Μίλαν με όνειρο όλων να συνεχίσει τη καριέρα που ξεκίνησε κάποτε ο παππούς και απογείωσε ο πατέρας του. Δεν  είναι καθόλου απίθανο άλλωστε.




Σήμερα ο Πάολο Μαλντίνι ζει οικογενειακά με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει πως δεν το ενδιαφέρει να ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο και ειδικά με τη προπονητική. Κλασικό παράδειγμα, η αρνητική απάντηση που έδωσε στο κάλεσμα των Ρομάν Αμπράμοβιτς και Κάρλος Αντσελότι, όταν ο δεύτερος αναλάμβανε τα ηνία της Τσέλσι. 

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει με νούμερα αναλυτικά όλη τη καριέρα του Πάολο Μαλντίνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου